Ислямска държава заплаши да взриви Белия дом, Айфеловата кула и Биг Бен
Ислямска държава заплаши да взриви Белия дом, Айфеловата кула и Биг Бен / Thinkstock/Getty Images

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) отправи поредните си заплахи срещу Запада в ново аудиопослание, , пише в. "Кориере дела сера", позовавайки се на американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE).

На записа говорителят на джихадистката групировка Абу Мухамад ал Аднани се заканва, че тя ще взриви Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула.

"Ако Западът и САЩ искат крепостите на ИД, то ИД иска Париж, Рим и Андалусия, но преди това ще взриви Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула" , казва Ал Аднани.

Междувременно най-влиятелният шиитски духовник в Ирак, великият аятолах Али ас Систани, призова правителството да засили подкрепата си за шиитските милиции, които се бият срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" редом с армията, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението на Ас Систани, предадено от негов представител по време на петъчната молитва в свещения за шиитите град Кербала, беше направено в момент, когато иракските правителствени сили, подкрепяни от шиитски милиции, предприемат мащабна офанзива, за да си върнат контролирания от ИД град Тикрит. Говорителят на аятолаха Ахмед ас Сади освен това призова кабинета да изплати забавените заплати на много шиитски бойци - факт, който определи като неприемлив.

В същото време известен сунитски проповедник призова властите да не позволят на шиитските милиции да извършват атаки в отмъщение в родния град на сунитския диктатор Саддам Хюсеин, предаде още АП. Шейх Абдел Сатар Абдул Джабар спомена за случаи на изгаряне на домовете на сунити от шиитски бойци по време на битката за Тикрит.

Подкрепяните от Иран шиитски милиции изиграха ключова роля във възвръщането на територии от "Ислямска държава", подкрепяйки иракските армия и полиция в боевете. Представители на САЩ изчислиха, че до 20 000 бойци от милициите може да участват в боевете за Тикрит.

Източник: БТА