Ислямска държава подготвила млади жени да взривят кола с газови бутилки до Нотр Дам
Ислямска държава подготвила млади жени да взривят кола с газови бутилки до Нотр Дам / Thinkstock/Getty Images

Три жени, които бяха арестувани, след като френската полиция откри кола, пълна с газови бутилки край парижката катедрала "Нотр Дам", са били направлявани от джихадисти от групировката "Ислямска държава".

Джихадистите се намирали на територията на Сирия. Това каза днес прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Нови арести заради колата с газови бутилки, открита в Париж

"Разбита бе терористична клетка, съставена от млади жени. Те са били напътствани от лица в Сирия, членове на "Ислямска държава", каза Моленс на пресконференция, в която представи резултатите от разследването по случая с намерената в неделя кола.

По думите на Моленс една от арестуваните жени е била сгодена последователно за двама френски екстремисти, извършили кървави нападения тази година, предаде Асошиейтед прес.

Жена, заподозряна за колата с газовите бутилки до Нотр Дам, се заклела във вярност на ИД

Единият й годеник бил Лароси Абала, който уби двама служители на полицията в град Манянвил, а другият е бил Адел Кермиш, който преряза през юли гърлото на френски свещеник на сутрешна църковна служба. Моленс каза, че вчера е бил арестуван и сегашният й, трети годеник.

Източник: БТА