/ iStock/Getty Images
Иран разкритикува европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г., че не полагат усилия да спасят сделката, след като президентът Доналд Тръмп миналата година изтегли САЩ от нея и възобнови санкциите срещу Техеран, предаде Ройтерс.

Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

"До момента не сме видели практически и осезаеми стъпки от европейците за гарантиране на интересите на Иран. Техеран няма да обсъжда никакви въпроси извън ядреното споразумение", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от иранската държавна телевизия.

Ще навредят ли новите американски санкции на Иран?

Германският външен министър Хайко Маас призова Иран да спазва задълженията си по ядреното споразумение в началото на своето посещение в Техеран, предаде ДПА. "Знаем, че на Иран бяха обещани икономически изгоди, които са трудно постижими без американците. Смятам обаче, че има също политически и стратегически интереси от запазване на това споразумение и на диалога с Европа. Това също трябва да се осъзнава в Техеран", каза Маас.

Президентът на САЩ наложи нови санкции на Иран (ВИДЕО)

Маас заяви, че се очаква скоро да бъде готова европейската система Инстекс за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи санкциите на САЩ, предаде Ройтерс.

"Това е инструмент от нов тип, така че не е лесно да бъде приведен в действие. Всички изисквания обаче са покрити и допускам, че ще можем да го ползваме в близко бъдеще", добави германският външен министър.
БТА