Наказателните мерки са срещу производството на желязо, стомана, алуминий и мед
Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови санкции на иранския рудодобивен сектор и металопроизводство, предадоха световните агенции. Указ, подписан от Тръмп, съдържа наказателни мерки срещу производството на желязо, стомана, алуминий и мед от Иран.
 
Тръмп заплаши Иран с нови, по-строги санкции

Американският президент заплаши Ислямската република с още санкции, ако не "промени радикално поведението си". Тръмп подписа указа вчера - навръх първата годишнина, откакто изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма, отбелязва АФП. "Политиката на Съединените щати винаги е имала за цел да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети, както и да противодейства на вредното влияние на Иран в Близкия Изток", подчерта американският президент.

Gulliver/Getty Images

Тръмп увери, че "благодарение на нашите действия, иранският режим има проблем с финансирането на своята кампания на насилие и терор, а икономиката му пропада в безпрецедентна депресия".
 
Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

Новите наказателни мерки са насочени срещу "основните източници на приходи от износ за режима след петрола", който вече бе санкциониран от САЩ, отбеляза американския президент. Според него те обхващат 10% от иранския износ.

Майк Помпейо в Багдад: Иракското правителство обеща да защитава американските интереси

Тръмп предупреди държавите по света, че "допускането на иранска стомана и други метали във вашите пристанища вече няма да бъде толерирано". В същото време президентът на САЩ изрази надежда, че ще може да "се срещне един ден с иранските ръководители, за да договорят споразумение и, нещо важно, за да предприеме мерки, които да осигурят на Иран бъдещето, което заслужава".
БТА