/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу иранския сектор на стоманодобивната и въгледобивната промишленост, часове след като Техеран заяви, че няма да се придържа към ограниченията на ядрената сделка - становище, което беше отхвърлено от Вашингтон, посочва АФП.

Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

Белият дом заяви, че санкциите ще бъдат насочени към най-големия източник на приходи за страната след износа на петрол и предупреди в изявление:

"Техеран може да очаква по-нататъшни действия, ако не промени по принцип своето поведение".

Иран ще се ограничи по някои ангажименти от ядрената сделка

Президентът на САЩ очаква „в някакъв момент“ среща с лидерите на Иран за изработване на споразумение, което да замени Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, се казва още в съобщение на официалния сайт на Белия Дом.

„След нашето излизане от иранската сделка, която вече е невъзможно да бъде възстановена, САЩ поставиха 12 условия, които са основа за всеобхватно споразумение с Иран. Очаквам с нетърпение в някакъв момент среща с лидерите на Иран, за да се изработи споразумение, и, което е много важно, да се предприемат мерки, за да се даде на Иран бъдещето, което заслужава“, отбелязва президентът.
БГНЕС