Информацията за радиоактивно изтичане в Япония – зaкъсняла
Информацията за радиоактивно изтичане в Япония – зaкъсняла / снимка: BGNES

Японският премиер Шиндзо Абе разкритикува днес ръководството на компанията "Токио електрик пауър", оператора на най-голямата японска АЕЦ Кашивадзаки-Карива, в която вчера в резултат на силно земетресение имаше изтичане на радиация, предаде ИТАР-ТАСС. "Те закъсняха с отчета и трябва да се разкаят за стореното", каза Абе.

След труса с магнитуд 6,8 по Рихтер в трансформатора на АЕЦ избухна пожар, който бързо бе загасен и след това бе съобщено, че няма изтичане на радиация. Дванайсет часа по-късно компанията призна, че в Японско море са изтекли около 1200 литра радиоактивна вода. А днес стана ясно, че в централата са се обърнали и частично отворили варели с твърди радиоактивни отпадъци.

Веднага след първия трус вчера са били спрени четирите действащи реактора. Тази нощ министърът на икономиката, търговията и промишлеността Акира Амари нареди на ръководството на компанията оператор да не пуска нито един реактор докато специална комисия не се увери, че това е безопасно.

В зоната на силното земетресение в префектура Ниигата днес придължават да разчистват разрушенията. Положението се усложнява от дъжда и продължаващите вторични трусове - почти сто.

По последни данни в земетресението са загинали девет души, над хиляда са потърсили медицинска помощ, припомня БТА. От засегнатата префектура са евакуирани над 12 000 души.