/ БГНЕС
Индонезия отрече израелските твърдения, че болница, построена в Газа с индонезийско финансиране, се намира над мрежа от тунели на "Хамас" и близо до площадка за изстрелване на ракети, предаде Франс прес.

Болницата, разположена в Бeйт Лахия, в северната част на ивицата Газа, е построена с дарения от индонезийци и няколко благотворителни групи през 2011 г.

Индонезийската болница в Газа е "съоръжение, построено от индонезийския народ изцяло с хуманитарна цел и за задоволяване на медицинските нужди на палестинците в Газа", се казва в изявление на индонезийското външно министерство от днес.

Ден по-рано говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че индонезийската болница е построена на място, под което има мрежа от тунели на "Хамас", и организацията използва района като база за изстрелване на ракети към Израел.

"Ще ви покажа защо са построили болницата там. Не е изненадващо, че "Хамас" построи болницата върху терористичната си инфраструктура", каза Хагари във видеоизявление, публикувано от израелската армия в ЮТюб.
 
Израелската армия освен това представи, според нея, доказателства за съществуването на площадка за изстрелване на ракети на 75 метра от болницата.

Индонезийското министерство на външните работи отхвърли тези твърдения за болницата, която, както и други медицински центрове в разкъсваната от войната ивица Газа, в момента лекува пациенти на повече от 100 процента от своя капацитет. Индонезийската благотворителна организация "MER-C", която управлява болницата, също отхвърли израелската теза, че съоръжението е използвано от "Хамас".

Израелските военни съобщиха, че членове на „Хамас“ са признали, че използват болница в Газа

"Това, в което Израел ни обвинява, може да е предпоставка за атака срещу индонезийската болница в Газа", заяви вчера в Джакарта ръководителят на "MER-C" Сарбини Абдул Мурад.

Движението "Хамас" многократно е отхвърляло подобни обвинения, отбелязва АФП. В неделя то изрази готовност да позволи на международни наблюдатели да инспектират болниците в търсене на доказателства за използването им от негови бойци.
Асен Георгиев/БТА