Инцидент помрачи старт на рали Дакар в Аржентина
Инцидент помрачи старт на рали Дакар в Аржентина / cнимка: Reuters

Една зрителка загина, а още няколко души бяха тежко ранени при инцидент по време на първия етап на рали Дакар в Аржентина, предадоха световните агенции.

Немският пилот Мирко Шултис загуби контрол над автомобила си на завой от трасето и се вряза в тълпата зрители, нанасяйки тежки наранявания на 28-годишната Соня Гаярдо. Сърцето на жената спряло, докато я откарвали от мястото на инцидента с хеликоптер, съобщи ДПА.

При произшествието са пострадали още четирима души. 24-годишен зрител е бил опериран по спешност, в болница е настанено и момче с наранявания. Другите двама пострадали са с по-леки наранявания.

След инцидента Мирко Шултис е напуснал състезанието. Телевизиите излъчиха кадри, показващи немския пилот в състояние на шок. Според очевидци Шултис е положил неимоверни усилия да помогне на жертвите.

Говорител на ралито каза, че инцидентът е станал на отсечка, на която не е било разрешено присъствието на зрители, отбелязва БТА.

Най-авторитетното рали в света стартира на 1 януари от аржентинската столица Буенос Айрес. Надпреварата, която се състои от 14 етапа и покрива трасе от 9000 км през Аржентина и Чили, ще приключи на 17 януари в аржентинската столица.