В Кипър подвижни екипи ще ваксинират по домовете
В Кипър подвижни екипи ще ваксинират по домовете / iStock/Getty Images
За първи път в Европа кипърските власти въведоха ваксиниране срещу коронавирус по домовете, съобщава гръцката телевизия АНТ1.

Инициативата, стартирала тази седмица, се отнася до лежащо болни или трудно подвижни граждани и се извършва от службата за надомни услуги на държавното здравеопазване. Целта на създадената организация е да бъдат ваксинирани онези кипърци, които не са в състояние да отидат до ваксинационните центрове.

Никакви танци с дявола - кипърската песен за Евровизия предизвика гняв

Според данни, публикувани на сайта OurWorldInData, ваксинационната кампания в Кипър се развива добре, като до 26 февруари страната е на трето място в ЕС по отношение на процента на гражданите, получили поне една доза от ваксината - 8,7 дози на 100 души от населението.
 

Друг успех на Кипър е, че до 1 март са били ваксинирани 70 процента от лицата на възраст над 80 години, в напреднал етап е и ваксинирането на гражданите над 70 години.

Напълно е завършена ваксинацията в старческите домове и другите центрове за настаняване на възрастни хора, където са поставени и двете дози на всички обитатели.

По официални данни Кипър е една от първите страни в ЕС, където е постигната целта за ваксиниране на поне 80 процента от работещите в сферата на здравеопазването.

До 1 март в Кипър са направени общо 82 564 ваксинации, а и двете дози на ваксината са поставени на 23 604 души. В момента ваксинационната кампания е отворена на гражданите на възраст 69 г. и по-висока.

Източник: БТА