Има споразумение Караджич-Холбрук, твърди бивш премиер на Република Сръбска
Има споразумение Караджич-Холбрук, твърди бивш премиер на Република Сръбска / снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Република Сръбска Гойко Кличкович потвърди, че съществува споразумение Радован Караджич – Ричард Холбрук.

За излизащото в Баня Лука издание “Фокус” Кличкович каза, че бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич и бившият американски посредник за Балканите Ричард Холбрук са подписали споразумение за оттеглянето на Караджич от обществения живот в замяна за това той да не бъде предаден на Трибунала в Хага.

“Съществува споразумение с Холбрук, то е подписано на 19 юли 1996 г. В него всичко е уточнено, в пет или шест точки”, каза Кличкович, който в момента е в ареста в Белград, където чака да бъде екстрадиран, съобщи БГНЕС.

Той посочи, че срещата между Холбрук и Караджич се е провела в тогавашното седалище на президента на Република Сръбска в Пале, като на срещата е присъствал и самият Кличкович.

Запитан как е реагирал Караджич, когато от него е било поискано да се оттегли от политическия и обществения живот, Кличкович каза, че Караджич е отговорил: “Ако е в интерес на просъществуването на Република Сръбска, аз съм готов и в земята да се закопая”.

Кличкович посочи, че чрез Слободан Милошевич Холбрук е издействал Караджич да се съгласи на такова споразумение и допълни, че е виждал Караджич за последен път през 1997 г. Администрацията на САЩ няколко пъти отрече да има споразумение Караджич-Холбрук.