Терористичната групировка "Ислямска държава" освободи стотици цивилни, които бе отвела със себе си като жив щит, когато се изтегляше от стратегическата си крепост Манбидж в Северна Сирия под натиска на бойци, подкрепяни от Вашингтон, предаде АФП.

Последните джихадисти напуснаха града в петък. Те използваха Манбидж като жизненоважно кръстовище на маршрути за снабдяване между Турция и земите под техен контрол в Сирия.

Това е най-жестокото поражение на групировката, нанесено от Сирийските демократични сили - коалиция от арабски и кюрдски бойци, подкрепяна от САЩ. Щатите определиха Манбидж и като плацдарм на ИД за действия в Европа, където групировката пое отговорност за ред кръвопролитни атентати.

Изтласкани от Манбидж, който бяха завладели през 2014 г., след повече от двумесечни битки, джихадистите бяха отвели вчера със себе си близо 2000 цивилни, включително жени и деца.

Някои били "използвани като щитове", обаче "мнозина решили да заминат доброволно поради страх да не бъдат репресирани" от арабско-кюрдската коалиция, обясни Рами Абдел Рахман, оглавяващ базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Стотици от тях "вече са на свобода", уточни центъра, разполагащ с обширна мрежа от информатори в Сирия.

Източник от коалицията обаче не можа да потвърди дали са освободени всички. Когато има риск противникът им да ги изтласка от някой град, бойците на ИД използват цивилни като живи щитове - или се крият сред тях, за да предотвратят бомбардировки и обстрели, или ги вземат за заложници, припомня АФП.

В Манбидж вече няма нито джихадисти, нито техни привърженици, заявиха след прочистването на града за АФП източник от коалицията и Рами Абдел Рахман. Телевизия "Кюрдистан24", базирана в Ирак, показа народни веселия в Манбидж - жени с никаби прегръщат кюрдски бойци, други жени с открити лица се усмихват, прегърнали бебета.

Една жена изгаря пред камерите дълга черна рокля, с каквито джихадистите са принуждавали да ходят местните жителки; междувременно мъже режат с ножици брадите си. ИД забранява да се бръснат на мъжете в районите, контролирани от групировката в Ирак и Сирия, напомня АФП.

"Сражението бе много жестоко", твърди кюрдски източник пред АФП. "Джихадистите са поставили мини (...) в града", посочва той. По думите му боец от коалицията влязъл вчера в местна къща и видял обувка, сложена върху екземпляр от Корана. Щом вдигнал обувката, избухнала бомба и човекът бил убит.

Кореспондентът на АФП видя през последните седмици огромни разрушения в града, подложен на силни обстрели от международната антиджихадистка коалиция, ръководена от Вашингтон.

Според СЦНЧП след началото на офанзивата на 31 май в Манбидж и региона са убити 437 мирни жители, включително 105 деца. През същия период са загинали 299 бойци от арабско-кюрдската коалиция и 1019 джихадисти. От март 2011 г. войната е отнела живота на над 290 000 души и е прокудила милиони от домовете им.

ИД, виновна в множество отвличания, изнасилвания и убийства чрез обезглавяване, все още контролира обширни региони в Северна Сирия, изтъква АФП.

Според представители на САЩ, цитирани от Ройтерс, след завършване на операцията по освобождаване на Манбидж ще може да започне настъпление към фактическата столица на групировката в Сирия - град Ракка, където се очаква тежка битка.

Източник: БТА