/ iStock/Getty Images
Японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че в голямата част от страната извънредното положение, въведеното в началото на април заради пандемията от коронавирус, се отменя, но на места като големите градски агломерации Токио и Осака засега то се запазва, предаде Франс прес.

Япония одобри „Ремдесивир“ за лечението на коронавируса

"Днес решихме да отменим извънредното положение в 39 префектури" от общо 47, обяви на пресконференция Абе.Извънредното положение беше удължено на 4 май и по план  трябва да бъде в сила до края на месеца.

"Ако това е възможно, бихме искали да вдигнем извънредното положение преди 31 май и в други райони", добави премиерът. В цяла Япония вчера бяха регистрирани само 55 нови случая на коронавирус, 10 от тях - в столицата Токио.

Поради ежедневното напредване на болестта в столицата и в Осака, както и на големия северен остров Хокайдо, извънредното положение там остава, каза Абе. Предстои да извървим още много път, предупреди той за най-засегнатите зони, и призова жителите им да си стоят у дома и да не пътуват до други райони.

От началото на здравата криза в Япония са установени общо около 16 000 случая на заразата и 687 починали - равнища, значително по-ниски от наблюдаваните в Европа и САЩ.

Япония удължи извънредното положение до 31 май

Поради нарастващия брой случаи в края на март и риска от претоварване на болниците обаче в началото на април правителството въведе извънредно положение - първо в Токио и още шест района, а по-късно и в цялата страна.

За разлика от много страни, извънредното положение в Япония не налага задължителна самоизолация. То позволява на регионалните власти да препоръчват на хората да не излизат, а на някои магазини за нехранителни стоки - временно да затварят. Санкции за нарушителите няма.
БТА