И в Белград спасиха осакатено куче, правят протези като на Мима
И в Белград спасиха осакатено куче, правят протези като на Мима / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кучето Мила, което бе намерено през април в Белград с отрязани четири лапи, бе осиновено вчера от семейство Чарнич, избрано от специално съставена комисия от ветеринарни лекари, защитници на правата на животните и представители на община Белград, съобщи сръбската телевизия Б92.

Кучето, което преди осем месеца преживя жестоко мъчение и бе намерено осакатено и в шок под една кола в белградския квартал Медакович, вече има свой дом. Досега тя лежеше във ветеринарна клиника. „Това, което се случи на Мила, е неприемливо и ще направим всичко възможно да й осигурим удобен и мирен живот. По някакъв начин се чувстваме виновни, че това се случи в Сърбия и в Белград, където ние и четиримата сме родени”, каза новият й собственик Душан Чарнич.

Семейството вече е осиновило три бездомни кучета и две котки. Извършителят на жестокото осакатяване още не е намерен и разследването продължава, съобщи представителят на общината Владимир Терзин. Той заяви още, че до два месеца в Белград ще бъде формирана зоополиция и бърза помощ за животни, пише БТА.

Историята на Мила привлече вниманието върху все още честите прояви на жестокост към животните в Сърбия и в други страни на Балканите. Случаят предизвика буря от емоции в цяла Сърбия. Медиите редовно съобщаваха за състоянието и възстановяването й и започна кампания за изработването на специални протези. Сега Мила има протези и се опитва да ги използва.

Подобна история взриви и България през миналата година. Неизвестен и до днес и до днес извършител отсече с брадва четирите крака на 5-годишното куче Мима. Днес за животното се грижи осиновителката му - Виолета Добрева от Русе, председател на сдружението "Грижа и подслон за всеки". Появи и версията, че е възможно кучето да не е обект на престъпление, а да е наранено от заложени капани. Мима се превърна в емблема на набиращото скорост движение, което се обяви срещу насилието над животните. Случилото се с дряновското куче обедини 230 000 души в социалната мрежа Facebook. Те организираха редица протести в подкрепа на инкриминация на проявите на особена жестокост към животни.