Хърватия подписва договора за присъединяване към ЕС на 9 декември
Хърватия подписва договора за присъединяване към ЕС на 9 декември / БГНЕС

Хърватия ще подпише договора за присъединяване към Европейския съюз на церемония в Брюксел на 9 декември. Така ще бъде открит пътят към присъединяването й към ЕС през 2013 г., съобщи хърватската министър-председателка Ядранка Косор.

"Това е чудесна новина за Хърватия, за правителството и за мен като министър-председател", каза Косор, цитирана от Франс прес. Тя добави, че подписи под договора ще поставят тя и президентът Иво Йосипович.

Церемонията в Брюксел ще се състои пет дни след парламентарните избори в Хърватия. Според социологически анкети консервативната партия на Косор Хърватска демократична общност няма големи шансове за победа, посочва АФП.

Хърватия завърши през юни продължителните преговори за членство в Европейски съюз и трябва да стане 28-и член на съюза на 1 юли 2013 г. Преди това трябва да бъде организиран референдум за членството, а договорът за присъединяване трябва да бъде ратифициран от парламентите на всичките 27 сегашни членки на съюза и от хърватския парламент.

Малко над 50 на сто от хърватите подкрепят членството в ЕС, сочат анкети.

Хърватия ще бъде втората от шестте бивши югославски републики, която ще стане член на ЕС. Словения се присъедини през 2004 г., напомня АФП.