/ Gulliver/Getty Images
Лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер вече не очаква, че тази година ще се състои извънредна партийна конференция за избор на неин приемник. Това каза самата в интервю за агенция ДПА и каза, че в началото на декември в Щутгарт трябва да се състои годишната конференция на партията.

"Мисля, че колкото повече извънредната конференция се отлага за след лятната ваканция, толкова повече намалява необходимостта от извънреден форум, който да се състои само няколко седмици преди редовния", обясни тя.

Германия може да отвори част от училищата

Представители на партията не смятат, че извънредната конференция може да се състои преди лятната ваканция в началото на юли заради ограниченията върху големите прояви, въведени в Германия във връзка с пандемията от коронавируса.

Крамп-Каренбауер обяви за изненадващото си оттегляне през февруари. Първоначално ХДС планираше извънредна конференция на 25 април, на която да се избере неин приемник, но тя бе отменена заради коронавируса.

Новият лидер вероятно ще наследи Ангела Маркел като кандидат за канцлерския пост на парламентарните избори през 2021 г., посочва ДПА. За най-вероятни кандидати за ръководители на ХДС се смятат премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, бившият лидер на ХДС Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, които е бивш министър и председателства парламентарната комисия за външна политика.
БТА