Холандски медици събраха над 2500 подписа в подкрепа на осъдените българки в Либия
Холандски медици събраха над 2500 подписа в подкрепа на осъдените българки в Либия / netinfo

Асоциациите на медицинските сестри и на лекарите в Холандия /V&VN и VOVN/ събраха за седмица повече от 2500 подписа на свои членове в подкрепа на осдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар в Либия. Днес техни представители предоставиха подписите на българския посланик в Холандия Златин Тръпков в посолството на страната ни в Хага, съобщи БТА.

Върнете ги в къщи! Призоваваме Муамар Кадафи да отмени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар и да ги освободи, за да се завърнат те при своите семейства, се казва в подписката.

Като професионални организации на лекарите и сестрите в Холандия искаме да изразим нашата солидарност със сестрите и палестинския доктор, над които тегне смъртна заплаха, заяви Бас Фогел, завеждащ международните връзки Асоциацията на лекарите при предаването на подписите.

Изпратихме писмо до Кадафи през 2006 година с искане да ги пусне от затвора. Изразихме нашия ужас, след като смъртната им присъда бе потвърдена. Публикувахме декларация, за да изразим нашето възмущение. Изпратихме също писма до нашия парламент и до неотдавна назначения нов министър на външните работи на страната ни, за да им обърнем внимание върху трудното положение около случая в Бенгази.

Затова пуснахме подписката за отмяна на тези присъди и за една седмица събрахме над 2 500 подписа сред медицинските сестри и лекарите в Холандия, каза той.

От името на двете асоциации ви предоставям събраните подписи. Надяваме се, че те ще бъдат от полза за дипломатическите усилия, полагани за освобождаване на сестрите и палестинския лекар, изтъкна Бас Фогел.

Посланик Златин Тръпков благодари сърдечно за солидарността и съпричастността на холандските медицински сестри и лекари към българките.

Каузата на българките, които са невинни, се подкрепя от Европейския съюз, от Съединените щати, от много други страни по света. Вашата подкрепа обаче е също много ценна, тъй като идва от колеги професионалисти, заяви посланик Тръпков преди да им предложи лентички от кампанията "Не сте сами".

Пратениците на Асоциациите на медицинските сестри и на лекарите в Холандия ги закачиха и пожелаха още веднъж скорошно освобождаване на българските им колежки и палестинския доктор.