Михаел Ходорковски
Михаел Ходорковски / Getty Images
Опозиционният критик Михаел Ходорковски смята, че проведените псевдоизбори в Русия сериозно са подкопали възможностите на Путин да мобилизира хората, пише Deutsche Welle. Според Ходорковски е възможно да възникне революционна ситуация.

Вероятно никой не е хранил илюзии по отношение на тези „избори“. Все пак какво означават почти 90 процента одобрение за Путин при толкова висока активност?

Когато в Централната избирателна комисия наричат опонентите на сегашния режим „свине“, едва ли може да се очаква, че цифрите в окончателния протокол, подписан от ЦИК, ще се различават от тези, които е поръчал режимът. Затова на протокола не бива да се обръща внимание – нито относно активността, нито относно одобрението.

По време на изборите огромен брой хора се включиха в протестната акция „По пладне срещу Путин“. Дали този протестен потенциал може да се излее и в реални политически действия, които да повлияят на режима?

Тази акция вече сериозно повлия на легитимността на режима – при положение, че хиляди хора откликнаха на призива на опозицията да се наредят точно по това време на опашки пред секциите. Но дали Путин разбира колко непопулярен е той към момента? Не съм сигурен.

Така или иначе неговите възможности да мобилизира хората и да продължава своята политика бяха сериозно подкопани. И ние очакваме, че Западът, европейските страни, на свой ред ще окажат помощ, като не признаят легитимността на тези „избори“. Защото за руското общество, което е дълбоко европейско по своето мислене, е важно Путин, който е лишен от легитимност вътре в страната, да не я получи и извън пределите на Русия.

Често казвате, че руската опозиция трябва да бъде по-радикална и призовавате към по-решителни действия. Какво би могла да направи опозицията след изборите, според Вас?

Този режим не може да бъде променен в рамките на законови процедури, защото днешните закони са дълбоко обезобразени от тази власт. При всички случаи смяната на режима ще се извърши по революционен път – по сегашното законодателство промени не са възможни. Дали това ще доведе до гражданска война в Русия или ситуацията ще се ограничи само до някакво неголямо противопоставяне, зависи от склонността на хората да използват сила или най-малкото да отправят заплахата за използване на сила. Засега предпоставки за това няма, но няма и съмнение, че нелегитимността на сегашния режим проправя пътя към този сценарий.
Deutsche Welle