Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Жена от Орегон бе представена като първия известен случай на разпространена от мухи паразитна инфекция, след като 14 червея бяха извадени от окото ѝ, предаде Асошийетед прес.

Лекари извадиха ларва на комар от окото на тийнейджър с листа босилек (ВИДЕО)

14 малки червея бяха извадени от лявото око на 26-годишната жена през август 2016 г. Случаят става известен сега, след като беше публикуван от CDC (Американски центрове за контрол и превенция на болестите).

Въпросният вид очни червеи бяха наблюдавани сред добитъка в северната част на САЩ и южната част на Канада, но никога сред хора. Червеите се разпространяват от мухи, които се хранят със сълзи в очната ябълка, поясниха учени.

Лекари извадиха 10-сантиметров паразит от окото на пациент в Плевен

През август 2016 г. Аби Бекли бе диагностицирана с телазия гулоза. Тя яздила коне и ловила риба в Голд бийч, щата Орегон. След едноседмично очно възпаление Бекли извадила червей от окото си. Две седмици по-късно лекари извадили други 13 червея от окото ѝ.

Червеите са прозрачни, като всеки от тях достига дължина, която е по-малка от половин инч (1 инч = 2,5 см). След като били извадени, не били открити други червеи и оттогава Аби не е имала подобни симптоми.

Извадиха 1000 мравки от ушите на 12-годишно момиче

Очни червеи са наблюдавани у редица животни, включително котки и кучета.

"Други два вида телазия, свързани с предизвикани от червеи инфекции, са наблюдавани преди у хора, но не и този вид", отбеляза ръководителят на изследването Ричард Брадбъри от Американските центрове за контрол и превенция на болестите.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of tropical Medicine and Hygiene.
БТА