/ Thinkstock/Getty Images
Лекарите от Очна клиника към Университетската многопрофилна болница „Д-р Георги Странски” – Плевен извадиха 10-сантиметров паразит филария от окото на пациент. Това се е случило след няколко опита, съобщават от лечебното заведение.

Операцията била по-трудна, защото филарията е била под кожата на клепача и трудно се намира, проследява и изважда, разказа началникът на клиниката проф. д-р Чавдар Балабанов.

Извадиха сачма от окото на 15-годишно дете от Симеоновград

Пациентът усетил, че нещо се движело под клепача на дясното му око, после спирало, после пак започвало и затова потърсил помощ от лекарите. Те установили, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария, но било много трудно да го намерят, тъй като непрекъснато се движел - първо бил в горния, после в долния клепач, пò към носа, разказва професорът.

Сложна операция в плевенска болница вдигна на крака парализирана жена

операция паразит Плевен
УМБАЛ-Плевен

След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран близо до носа и изваден, като лекарите споделят, че е доста голям – около 10 см. Те предполагат, че пациентът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последният може да остане в човек, но не може да се размножава и рано или късно умира. В конкретния случай обаче имало риск, тъй като ако се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади.

Уникална операция в Плевен: спасиха мъж, пронизан в мозъка от бамбукова пръчка

По литературни данни паразитът не е токсичен.

Пациентът е изследван за алергични реакции към филарията, няма такива, и е изписан. Това е рядко срещан случай, споделят лекарите от Очна клиника, като подчертават и големината на загнездилия се паразит.