Екип от български медици успя да изгради изцяло нова трахея от кожа и да я имплантира на 60-годишна пациентка. Животоспасяващата операция е уникална в света по обем и сложност, съобщава NOVA.

"Принтираха" част от лице за уникална операция

Състоянието на 60-годишната пациентка е животозастрашаващо допреди няколко дни. След втора поява на рак на ларинкса – тя вече не може да диша сама. Затова лекарите започват сложна операция и първо отстраняват засегнатите от тумора органи.

У нас извършиха уникална за Източна Европа операция

Цяла трахея с околните структури – хранопровод, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези”, заяви д-р Цветан Минчев.

В случая не може да се трансплантира донорска трахея. Заради имунопотискащата терапия след такава операция има риск туморът да се върне.

Български лекари спасиха мъж с уникална операция

Така лекарите решават да имплантират за първи път в България изцяло нова трахея от собствени тъкани. В продължение на 10 часа екипи от четири специалности, начело с д-р Цветан Минчев, успяват да изградят и „оживят” трахеята с реалната й дължина – 7 сантиметра.

„С кожа от ръката на пациентката, в която бяха имплантирани хрущяли – да стане по-ригидна, за да може да диша през нея”, обясни д-р Цветан Минчев.

Сложна операция в плевенска болница вдигна на крака парализирана жена

„Моята част беше да осигуря захранването на този трансплантант. Взет от ръката и поставен на друго място – той трябва да продължи да се храни. Това става чрез осигуряване на кръвообращение в този нов орган”, обясни д-р Асен Келчев.

Подобна подмяна на трахеята се прави за първи път в България, а по обем и сложност операцията е уникална в световен мащаб.

Лекари спасиха бременна жена и бебето й с рядка операция (ВИДЕО)

„Практикува се подобна операция от колеги от Франция, която пак е за възстановяване пластично на трахеята с кожа от ръка, но не в този обем и не при тези показания”, обясни д-р Цветан Минчев.

Пациентката вече диша сама, няма метастази по лимфните възли, възстановява се добре.

Случаят ще бъде публикуван и в научни издания.
nova.bg