Уникална операция в Плевен: спасиха мъж, пронизан в мозъка от бамбукова пръчка
Уникална операция в Плевен: спасиха мъж, пронизан в мозъка от бамбукова пръчка / Thinkstock/Getty Images

Екип на университетската клиника по "Неврохирургия" в Плевен, ръководен от началника на клиниката - републикански консултант доц. д-р Йордан Панов, спаси живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка. Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература. Това съобщи пред БТА доц. Панов.

Пловдивски лекари извършиха уникална операция

Пациентът е докаран преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му. С компютърна томография в Плевен установили, че тя е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив, поясни доц.Панов.

Екипът, ръководен от доц. Панов, асистент д-р Илия Вълков, анестезиолог д-р Любомирова, са извършили успешно двучасова операция при която пациентът е спасен.

Уникална сърдечна операция направиха в столична болница

След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се, подобрява се добре, каза медикът. Любопитното е, че преди пет години мъжът оцелял след операция от рак на ларинкса, като му казали, че ще преживее повече от шест месеца, а той продължил да живее нормално, коментира доц. Панов.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза медикът.