/ iStock/Getty Images
Хиляди жени окупираха Националния стадион в столицата на Чили, за да се противопоставят на сексуалното насилие – най-новата проява на надаване на боен вик, привлякла общественото внимание в седмици на национални вълнения.

Жени от всички възрасти от и извън Сантяго, облечени в черно и носещи червени шалове и превръзки на очите, се събраха на спортния терен след призив в социалните мрежи.

"Вината не е в мен, нито къде ходя, нито как съм облечена... Насилникът си ти!", пееше групата, тропайки с крака и размахвайки ръце в хореография, която през последните седмици превзе цялата страна и света.

Хиляди французи излязоха по улиците заради насилието над жените (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подобни спектакли се изпълняват от жени и в Париж, Барселона и Мексико Сити.
"Беше страхотно преживяване да споделя това с хиляди и хиляди жени", казва 66-годишната Жаклин Сейнтар пред АФП след демонстрацията в сряда.

Първоначално създаден от феминисткия колектив „LasTesis“, базиран в чилийския морски град Валпараисо, спектакълът спечели хилядно подражание след съобщения за полицейско насилие над жени и в демонстрации в цялата страна след като недоволството срещу правителството набра скорост.

Първитеи протести избухнаха в средата на октомври по линиите на метрото, но бързо прераснаха в най-тежкото огнище на социални вълнения след края на диктатурата на Аугусто Пиночет преди близо 30 години.

Яростни чилийци излязоха на улиците през седмиците оттогава, за да протестират срещу социалното и икономическото неравенство.
Повече от 3 500 жени са били убити в Латинска Америка и Карибите при актове на насилие миналата година, сочат данни на ООН.
БГНЕС