Хиляди израелци протестираха срещу дискриминацията на жените
Хиляди израелци протестираха срещу дискриминацията на жените / снимка: Reuters, архив

Хиляди израелци участваха в протести в град Бейт Шемеш, близо до Ерусалим срещу дискриминация на жените от страна на религиозни фанатици, предаде ДПА. Протестът бе организиран след като по телевизията бяха показани кадри, показващи усилията ултраортодоксални евреи (хасиди) да налагат своя начин на живот на техни съграждани в Бейт Шемеш.

Бунтът на ултраортодоксални евреи избухна в неделя заради опит на полицията да свали знак, който забранява на жени да минават покрай една от синагогите в града. Събитията станаха повод на бял свят да излязат десетки отделни инциденти - осемгодишно момиче е било малтретирано от хасиди, които сметнали, че дрехите му били недостатъчно скромни. Млада жена отказала да се изпълни искането на ортодоксален евреин да се премести в задната част на автобус. На жени е било забранявано да получават награди от министъра на образованието, който също е ортодоксален. Войници, изповядващи ултраортодоксалния вариант на юдаизма, били изведени от церемония, на която се очаквало да пеят жени. В супермаркети, собственост на хасиди, отказват да наемат жени.

Основната причина за огромното внимание, което се оказва в последните няколко дни на този проблем е във факта, че ултраортодоксалните евреи, които по традиция налагат различни форми на дискриминация срещу жените в обитаваните от тях обособени квартали, предимно в Ерусалим, се опитват да налагат своя начин на живот и извън своята затворена за външни лица общност, отбелязва БТА.

Срещу действията на хасидската общност в Бейт Шемеш се обявяват и представители на други ултраортодоксални общности в страната, посочва ДПА.

Според централната статистическа служба на Израел броят на ултраортодоксалните евреи е около 8 на сто от населението на страната. Те са представени от две политически партии, които успяват винаги да вкарат свои представители в правителството въз основа на коалиционни споразумения, което им дава възможност за оказване на непропорционално голямо влияние върху политическия и обществения живот в страната.