/ БТА
Няколко хиляди демонстранти се събраха в Бразилия, за да изразят подкрепа за президента Жаир Болсонаро и да протестират срещу машинното гласуване, предаде Франс прес.

"Това, което искаме, е гласовете да могат да бъдат преброени публично за повече прозрачност, защото вече има съмнения за измами", каза пред АФП 46-годишен демонстрант в Рио де Жанейро на име Роналдо Калваканте.

Болсонаро не взе директно участие в демонстрацията, която събра сутринта хиляди хора и в столицата Бразилия, но произнесе видеообръщение. В него той повтори, че няма да приеме избори, които не са "чисти и демократични". Следобед той се обърна също така към хилядите демонстранти, събрали се в Сао Пауло.
 

БТА



"Волята на народа трябва да надделее. Надявам се, че след тази демонстрация това ще стане факт в Бразилия", каза той, имайки предвид предвидения за четвъртък вот в парламентарна комисия по законопроект, който ще промени характера на машинното гласуване, така че то да включва и отпечатване на вота на хартиен носител.

Президентът Болсонаро, който се стреми да бъде преизбран през 2022 г., не желае връщане към гласуването с хартиени бюлетини. Той иска след всяко гласуване машината да отпечатва бележка, за да може гласовете да бъдат преброени физически.
 


Според анализатори крайнодесният лидер подготвя терена, за да оспори резултата в случай на поражение, по подобие на бившия американски президент Доналд Тръмп.
БТА