Лондон пропалестинска демонстрация
Лондон пропалестинска демонстрация / БГНЕС
Хиляди протестиращи в подкрепа на Палестина се събраха на Парламентарния площад в Лондон на 9 декември, за да призоват за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, съобщи "Гардиън".

Протестиращите преминаха от Банк Джънкшън до Уестминстър, като много от тях държаха плакати с надписи "Свободна Палестина" и "Край на обсадата". Някои от протестиращите скандираха: "Едно, две, три, четири, окупация няма да има повече, пет, шест, седем, осем, Израел е терористична държава".

Столичната полиция съобщи, че 13 протестиращи са били арестувани, най-вече заради оскърбителни плакати. Полицията съобщи, че една жена е била арестувана, след като специализираният екип за наблюдение на видеонаблюдение Voyager на полицията я е идентифицирал като издирвана за престъпление, извършено на предишен протест на 28 октомври.

Обединеното кралство се въздържа от гласуване в петък по резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която се настоява за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа - предложение, на което САЩ наложиха вето.

44-годишният американец от ливански произход Надим Хусами заяви, че правителството трябва да поиска прекратяване на огъня. "Те трябва да поискат незабавно прекратяване на огъня, а не да налагат вето или да се въздържат от резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза той.

Джоселин Кройваген от Южна Африка заяви, че никой не може да бъде свободен, докато палестинците не бъдат свободни. "Ние бяхме потискани от белите хора, като чернокожи южноафриканци трябваше да се борим за свободите си, все още не сме напълно свободни", каза тя. "Това отнема толкова много време. Думите на Мандела бяха: "Ако палестинците не са свободни, ние не можем да бъдем свободни, светът не може да бъде свободен".

Тя заяви, че правителството трябва да призове за "постоянно прекратяване на огъня". "Те трябва да поискат земята да бъде върната на палестинците", добави тя.

60-годишната Кели Хънтър казва, че се е чувствала "безпомощна", докато е гледала новините. "Влизала съм в положението на всяка палестинска жертва, а съм лондончанка", каза тя. "Чувствам се безпомощна, не мога да спя през нощта".

През предишните уикенди в столицата се събраха хиляди протестиращи и контрапротестиращи.
 
БГНЕС