/ Gulliver/Getty Images
Хиляди японци, размахващи националния флаг, приветстваха днес новия си император Нарухито и императрица Масако, на тържествен автомобилен парад в Токио по случай възкачването му на трона, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Gulliver/Getty Images

Парадът първоначално беше насрочен на 22 октомври, но бе отложен заради тайфуна Хагибис, който няколко дни преди това уби над 80 души и причини огромни щети.

Gulliver/Getty Images


Тайфунът Хагибис отлага парада за възкачването на император Нарухито

Кортежът потегли от двореца към резиденцията Акасака в 15.00 часа местно време по маршрут с дължина 4,6 километра. Начело се движеше открит черен седан Toyota Century с императорската двойка, следван от близо 30 автомобила с представители на правителството, включително премиера Шиндзо Абе, съпроводени от 18 мотоциклета и полицейски коли.

Gulliver/Getty Images

Нарухито беше в черен фрак и носеше ордена на Хризантемата. Масако беше облечена в дълга бяла рокля и носеше диадема, наследена от предишната императрица Мичико.

Gulliver/Getty Images

Новият император на Япония се възкачи на престола на 1 май, след като 85-годишният му баща абдикира заради преклонната си възраст.

Gulliver/Getty Images

Япония чества възкачването на трона на император Нарухито

Церемонията по интронизацията на 126-ия император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години, се състоя на 22 октомври в императорския дворец в Токио.

Gulliver/Getty Images