/ БГНЕС
В страната се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни

България има амбицията и потенциала да разшири износа на свои качествени стоки за японския пазар, заяви днес президентът Румен Радев на среща в Токио с представители на водещи в света японски компании в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирана от Японско-българския икономически комитет, председател на който е бившият посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи.

В срещата участва и бившият японски посланик в България Цунехаро Такеда, който също е член на съвета, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавният глава оцени високо както направените досега японски инвестиции в българската икономика, така и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и "рецептата за японския успех, основан на високо качество, ефективни структури и бизнес отношения".
 

Радев от Токио: С Япония ни свързва силна духовна връзка


Според Румен Радев позитивният пример на сътрудничеството между български и японски компании при производството на мляко и млечни произведения създава предпоставки за много по-голямо присъствие на български хранителни продукти в Япония, която е сред водещите държави-вносителки на храни в света.

В страната се увеличава търсенето на български вина, розово масло и преработени храни.

БГНЕС


Като особено перспективна сфера за партньорство беше откроенa областта на високите технологии. Представителите на японски компании отбелязаха традиционно силните позиции на страната ни в областта на информационните технологии, като част от тях работят с български компютърни инженери, програмисти и дизайнери.

Президентът подчерта, че България предлага най-доброто съотношение между цена и качество, което закономерно предизвиква интереса на чуждестранните инвеститори в тази сфера, включително и световните лидери в областта на киноиндустрията. Откроено беше и доброто партньорство при производството на автомобилни части у нас, както и перспективите за неговото разширяване.

БГНЕС

Президентът Радев и съпругата му на интронизацията на новия японски император (СНИМКИ/ВИДЕО)


В срещата участваха представители на корпорациите "Мицубиши", "Тошиба", "Мейджи", "Сега", Ямамото" и други, част от които са инвестирали в България, поддържат връзки с български доставчици или планират да стъпят на българския, или да разширят присъствието си на общия европейски пазар.

По-късно президентът Румен Радев проведе среща с проф. д-р Тацуро Мацумае - президент на Токайската образователна система, президент на Японската културна асоциация и председател на Японско-българската асоциация, както и с доктор Кийоши Ямада - ректор на Токайския университет. За големи заслуги и личен принос за съхраняването на българското културно-историческо наследство и за развитие на двустранните отношенията между България и Япония в областта на науката, културата и образованието, проф. Мацумае беше удостоен с почетния знак на българския държавен глава.

БГНЕС


Ректорът на Токайския университет д-р Кийоши Ямада получи плакет с българската азбука кирилица за своите заслуги за развитието на връзките между България и Япония в областта на образованието.