/ Guliver/Getty Images
Потребители на социалните мрежи разкритикуваха визията на първата дама на Украйна Елена Зеленска по време на приема при императора на Япония, Нарухито, обвинявайки я в неуважение към монарха.

Кралски особи и висши държавници показаха стил в Япония (ГАЛЕРИЯ)

Съпругата на държавния глава се появи на официалното събитие в рокля и ръкавици с лимонов цвят. Недоволството на потребителите предизвика цветът на роклята, съобщава РИА Новости.

"Представители на чуждестранни делегации никога не са с облекло в жълт цвят на официален прием в Япония. Защото това в тази страна се смята или за неуважение към императора, или за демонстрация на близки връзки със семейството на императора", написа специалистът по японска култура Лесия Ткач във Фейсбук.

Guliver/Getty Images

"Не е трябвало да се избере точно този цвят на роклята! Това е обида за монарсите! На Украйна със сигурност вече не се гледа по същия начин от Япония", съгласи се Светлана Иванова.

„Дизайнерът и стилистът на първата дама очевидно е саботьор“, каза Ксения Сваровски. „Президентската двойка със сигурност има проблеми с протокола“, пише друг потребител на социалната мрежа.

Президентът Радев и съпругата му на интронизацията на новия японски император (СНИМКИ/ВИДЕО)

През VIII век в Япония е разработена система от забранени цветове. Тя се е съхранила до наши дни, но вече няма правен статут. По-специално цветът в жълтеникаво-зелената гама е бил използван само за връхните дрехи на императора: той е бил забранен за употреба от всеки, с изключение на японския монарх. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС