/ Gulliver/Getty Images, БГНЕС
Правителството на Япония одобри извънреден пакет финансова помощ от 130 млрд. йени (1,2 млрд. долара) за районите, които пострадаха от тайфуни през септември и октомври, предаде ТАСС.

По данни на японската обществена телевизия над една трета от тази сума ще бъде насочена към възстановяване на повредени домове и инфраструктура. С част от средствата ще бъде компенсиран туристическият сектор - чуждестранните туристи, които решат да посетят пострадалите райони, ще получат отстъпка за настаняване в хотелите от 5000 йени (45 долара) дневно. Отстъпките ще са в сила от декември 2019 г. до март 2020 г.

Силни дъждове затрудняват възстановителните работи след тайфуна ХагибисПри наводненията и свлачищата, предизвикани от тайфуните Факсай и Хагибис, в Япония загинаха над 90 души.

По данни на министерството на околната среда щетите за селското стопанство и риболова се равняват на над 218 млрд. йени (1,9 млрд. долара).

На 8500 селскостопански обекта са повредени напоителните системи, пострадали са посеви на обща площ 14 000 хектара. Значителни щети са нанесени на риболовни пристанища, крайбрежни фабрики за преработка на морски продукти, по над 70 реки има разрушения на крайбрежни алеи и защитни съоръжения.
БТА