Хамас предлага примирие, ако Израел се изтегли до седмица
Хамас предлага примирие, ако Израел се изтегли до седмица / БГНЕС

Радикалната палестинска групировка Хамас е заявила на Египет, че ще се съгласи на едногодишно подновяемо прекратяване на огъня в ивицата Газа, ако Израел изтегли частите си в рамките на от 5 до 7 дни и отвори наново и незабавно граничните пунктове, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на анонимни източници от ислямисткото движение и на дипломати. Те са заявили, че Египет е представил позицията на Хамас на Израел за обсъждане.

В предложението на Хамас за примирие групировката искала отварянето на граничните пунктове да бъде гарантирано от Египет и от международната общност. Ислямистката групировка изтъкнала пред Египет, че е открита за разполагане на турски наблюдатели, но се противопоставила на предложение на палестинския президент Махмуд Абас негова гвардия да бъде разположена на граничния пункт Рафах между ивицата Газа и Египет. Освен изброените искания, ислямистите настояват и за международни гаранции, че граничните пунктове ще останат отворени, допълва БГНЕС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че може да са необходими няколко дни, за да се доуточнят техническите детайли за спиране на огъня в ивицата Газа, но призова и Израел, и Хамас незабавно да спрат сраженията, предаде Ройтерс. След поредица от срещи с израелски лидери, Бан Ки-мун, който е на обиколка в Близкия Изток, каза, че "разумно оптимистично настроен" и вярва, че израелските лидери ще решат да приемат примирие.