/ iStock/Getty Images
Гърция ще удължи с една седмица ограничителните мерки за ресторантите и баровете, за да помогне за овладяването на разпространението на варианта Омикрон, който е доминиращ в страната и беше основна причина за рязък скок на инфекциите през последните седмици, предаде Ройтерс.

Страната наложи ограничения на баровете, ресторантите и нощните клубове преди коледните празници миналия месец, които трябва да изтекат на 17 януари.
Мерките включват затваряне на всички увеселителни заведения в полунощ, забрана за правостоящи клиенти и допускане на не повече от шестима души на една маса, напомня в. "Катимерини".

Половината от служителите в държавния сектор трябва да работят от вкъщи. Също така хората трябва да носят маски с висока степен на защита или по две маски в супермаркетите и обществения транспорт.

Гърция пред решение за четвърта доза на ваксината срещу коронавирус

Властите заявиха, че силно заразният вариант Омикрон, който беше установен за първи път през декември, е доминиращ в страната.

Здравните власти съобщиха, че през последното денонощие са потвърдени 24 246 нови случая и 77 смъртни случая. 670 пациенти са интубирани, което е с 30 повече от вчера.

Новите случаи са установени след направени 350 180 теста, като положителните проби са 6,9 процента. От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 1 592 469 случая на заразяване и 21 637 смъртни случая.
БТА