Няколко часа преди да потъне в сряда вечерта край южния бряг на Гърция препълненият риболовен кораб е направил опит да акостира. Това заявиха пред „Катимерини“ служители на гръцките пристанищни власти по повод една от най-тежките мигрантски катастрофи в Европа, при която загинаха десетки хора, а стотици все още са в неизвестност.

Междувременно властите арестуваха девет заподозрени трафиканти на хора, като в четвъртък продължиха разследванията на обстоятелствата, причините и отговорните за корабокрушението на около 75 км от югозападното крайбрежие на Гърция. Съобщава се, че сред заподозрените има осем души от египетски произход.

Според служител, кораб на бреговата охрана е осветил лодката с прожектори и е информирал пътниците по високоговорител, че поради факта, че плавателният съд е с наднормено тегло, те са в опасност и няма да могат да достигнат италианския бряг.

Длъжностното лице заяви, че бреговата охрана дори е използвала въже, за да завърже риболовния кораб, но някои от пътниците са възразили срещу перспективата да бъдат отведени в Гърция вместо в Италия и уж са развързали въжето, за да продължат пътуването си на север.

"Този конкретен инцидент се е разиграл в 23:00 ч., няколко часа преди потъването на плавателния съд", уточнява служителят.
Изглежда, че риболовният кораб е напуснал Египет, спрял е в Либия и е продължил към Италия, посочва изданието.

Оцелелите твърдят, че на борда е имало между 400 и 600 души, сред които близо 100 деца. Броят на потвърдените оцелели и загинали остава непроменен: съответно, 104 и 78 души.

"Не са били само 182 души, със сигурност са били три пъти повече", заяви кметът на Каламата пред АМНА.

В интервю за частния телевизионен канал „Скай“ говорителят на гръцката брегова охрана Никос Алексиу отвърна на критиките относно решението ѝ да не се намеси, след като корабът на бреговата охрана се е приближил до препълнената рибарска лодка и е видял, че стотици хора са се натъпкали на палубата ѝ.

"Ако беше предприета някаква насилствена намеса срещу рибарската лодка, натъпкана догоре с хора, можеше да предизвикаме морски инцидент. Ако имаше намеса, съществуваше риск да предизвикаме потъване", каза Алексиу. Той отрече бреговата охрана да е била само наблюдател.

"Свидетели сме на една от най-големите трагедии в Средиземно море и цифрите, обявени от властите, са опустошителни", заявиха от Международната организация по миграция към ООН.

"Наистина е ужасяващо", заяви пред АФП служителката на Агенцията на ООН за бежанците Еразмия Румана. Оцелелите са "в много лошо психологическо състояние".

"Много от тях са в шок, толкова са смазани", каза тя. "Много от тях се притесняват за хората, с които са пътували, за семействата или приятелите си".

Нов смъртоносен инцидент с миграни в Гърция, потвърдени са 59 жертви (СНИМКИ)

Снимки, предоставени от бреговата охрана, показват ръждясала синя лодка с десетки хора, натъпкани на палубата.
"Приличаше на изоставен кораб... не видяхме спасителни средства или спасителни жилетки нито на (мигрантите), нито на лодката", каза местният спасител Константинос Влахониколос пред радио „Прото Програма“.

"Никога преди не сме виждали подобно нещо."

Във връзка с трагедията в Гърция е обявен тридневен траур.
БГНЕС