/ iStock/Getty Images
Гръцките здравни власти са нащрек в четвъртък, след като беше потвърден първият случай на Африканска чума по свинете в малка свинеферма в района на Серес, съобщи „Катимерини”.

Министерството на земеделието съобщи в сряда, че заболяването е открито в семейна ферма.

Готвим се с дронове да следим свинската чума по границата


Властите са изпратили проби в Атинския ветеринарен център, в референтна лаборатория за диагностициране на болестта, откъдето е потвърдена заразата. На проведената в сряда спешна среща в Министерството на земеделието и храните са били набелязани мерки за ограничаване на разпространението на заразата в други региони на страната.

Забранен е износът на всички видове свински продукти, инструменти за тяхното обработване и отпадъци от Серес, като мярката е влязла в сила незабавно. Забранено е и изнасянето на живи прасета от областта.

Ветеринарните центрове в Серес, полицията, пристанищните и правителствени органи са поставени в готовност за действие, ако се наложи. По-късно през деня министърът на земеделието ще даде пресконференция по случая.

Според Световната организация за здраве на животните, африканската чума по свинете вече се е разпространил в над 50 държави.
БГНЕС