/ iStock/Getty Images
Умуваме да следим свинете по границата от въздуха по примера на Германия, разкри земеделският министър
Дронове да следят дивите прасета по границата – такава мярка се обсъжда, стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева в парламента.

Тя посочи, че в Германия се прилага този модел и уточни, че и у нас се водят разговори той да се приложи.

Танева отчете, държавата е похарчила над 69 млн. лв. за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на африканската чума по свинете.

Министърът бе в Народното събрание заради първото четене на Закона за ветеринарномедицинската дейност на първо четене. В него се предвиждат нови мерки срещу африканската чума по свинете и по-облекчен режим при регистрацията на личните стопанства.

Според земеделския министър Десислава Танева промените в закона ще доведат до по-добра превенция на заболяването.

Нов случай на заразено диво прасе с Африканска чума в ДГС "Тунджа"

Танева представи пред депутатите и стряскащите последици от болестта по света.

„51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине. В ЕВропа страните са 12, интензитетът на огнищата все още в цяла Европа има възходящ тренд. У нас са унищожени 36 хил. диви свине, като това представлява около 45% от нашия план, изготвен въз основа на таксация на дивата свиня, която сега се оспорва от доста организации. В тази връзка ловният сезон продължава“, обясни министърът.

Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици у нас

С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще се създадат условия за провеждане на адекватна профилактика на болестите по животните и по-ефективна организация за бързо овладяване на възникнали огнища на заболявания, мотивират се вносителите на закона.

Африканската чума по свинете в Азия оказва силно влияние на пазарите на месо

С него се регламентират допълнителни задължения и за кметовете и кметските наместници. Те ще трябва да предприемат мерки за намаляване на риска от възникване и разпространение на заразни болести по животните, а в случаи на възникване на такива, да оказват съдействие при прилагането на мерки за тяхното ограничаване и ликвидиране.