Без ограничения, дори и в районите в "червената" зона на разпространение на коронавируса, ще могат да се движат ваксинираните жители на Гърция съгласно новите мерки, които обяви днес министърът на здравеопазването на страната Танос Плеврис.

Той обяви още, че се отменят локалните мерки в "червените" райони, като класифицирането на зоните с различни цветове остава за сведение на гражданите.

Новите мерки предвиждат нови свободи за ваксинираните по отношение на увеселителните заведения на закрито. Както обясни Плеврис, ваксинираните ще могат вече да се забавляват, както са го правили преди пандемията, т.е. разрешава се в ресторантите, баровете и т.н. да има музика, а клиентите да бъдат прави.

Режимът на работа на заведенията, в които се допускат и неваксинирани лица, остава същият.

"Основен критерий за свободата ни е увеличението на ваксинацията и искаме да изпратим посланието, че там, където рискът е по-малък, свободите ще достигнат до режим, който ще се доближава плътно до нормалността", каза министърът Плеврис.

Правителственият говорител Янис Иконому заяви пред телевизия Скай, че скоро ще бъде взето решение за поставяне на трета доза от ваксините на всички ваксинирани до момента граждани. Очаква се поставянето на третата доза да приключи до края на годината.

Почти 6,2 млн. от 11 милионното население на Гърция са завършили ваксинационния си цикъл.

Новият режим влиза в сила от събота, 9 октомври, и ще е в сила за 15 дни. 
БТА