Губернаторът на щата Ню Йорк обеща безплатно висше за хора с ниски и средни доходи
Губернаторът на щата Ню Йорк обеща безплатно висше за хора с ниски и средни доходи / БГНЕС, архив

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обеща на хората с ниски и средни доходи безплатно образование в държавните университети, използвайки една от предизборните теми на Бърни Сандърс, която му спечели голям успех сред младите по време на предизборната кампания, предаде Франс прес.

"Днес следването в университет е задължителен етап по пътя към успеха", заяви Куомо и припомни, че студентите в САЩ задлъжняват със средно 30 000 долара за финансиране на следването си.

"Тази година щатът Ню Йорк ще въведе стипендията "Екселсиор". Ако идвате от семейство с годишен доход под 125 000 долара, университетът за вас ще е безплатен", добави той.

"Това ще е първата програма от този тип в САЩ и трябва да послужи за сигнал за цялата страна", отбеляза губернаторът на Ню Йорк.

Куомо, който според някои източници има президентски амбиции, разкри предложението си в реч в държавен университет в квартала Куинс на град Ню Йорк. До него бе Бърни Сандърс, който го поздрави за инициативата.

Макар и най-престижните университети в щата Ню Йорк да са частни като Корнелския, Колумбийския или Нюйоркския, щатът с население близо 20 милиона души все пак има качествени държавни университети като тези в Бъфало или Олбъни или Института по технологии и мода в Ню Йорк.

Таксите в държавните университети са далеч по-ниски от тези в частните, но все пак достигат около 6500 долара годишно за местни жители.

Губернаторът не обясни как ще се финансира предложението му, което трябва да бъде одобрено от щатския Конгрес.

Той заяви, че програмата ще струва около 163 милиона долара годишно и че от нея ще се възползват около един милион семейства.

Куомо уточни, че програмата ще започне от учебната 2017 година със семейства с годишен доход до 100 000 долара, а в пълна степен ще заработи от учебната 2018 година.

Бърни Сандърс издигна безплатното образование в държавни университети в основна тема на предизборната си кампания, което допринесе за огромния му успех сред младите американци. Той загуби първичните избори на демократите, но спечелилата ги Хилари Клинтън заимства предложенията му в тази област, припомня АФП.

Източник: БТА