/ БГНЕС

Консервативното правителство на Гърция оцеля след поискания вот на недоверие в парламента относно действията му във връзка със снежната буря, която затрупа ключова атинска магистрала и остави хиляди хора без електричество в продължение на дни.

Предложението, внесено от лидера на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, не успя да получи нужните му девет гласа, като само 142 депутати в 300-местния парламент го подкрепиха.

Опозицията внесе вот на недоверие срещу гръцкото правителство

Ципрас, бившият министър-председател, който беше победен от Мицотакис на националните избори през 2019 г., нарече действията на правителството на снежната буря от понеделник, която затрупа Атина и други части на Гърция, "фиаско".

"Подайте оставка и свикайте избори", обърна се той към премиера в парламента, обвинявайки правителството, че се е провалило и в управлението на пандемията и в реакцията си на нарастващите цени на енергията.

Хиляди атиняни бяха блокирани в колите си в продължение на часове в столицата и на околовръстния път Attiki Odos, частната магистрала към града.

В Гърция регистрираха мутация на Омикрон

Министрите заявиха, че предварителните уверения на управителите на магистралата, че има достатъчно тежка техника за почистване на снега, са били прекалено оптимистични, а главният оперативен директор на компанията подаде оставка.

Снежната буря прекъсна електрозахранването на около 200 000 домакинства и предприятия в столицата, много от тях за близо седмица, като регионалните и местните власти си размениха обвинения, че не са се мобилизирали достатъчно бързо, за да разчистят падналите дървета и сняг.


Бурята повреди и клетките на птиците в зоологическия парк "Атика", което доведе до бягството на два орела и 30 ибиса.

БГНЕС