/ БГНЕС, архив
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш македонски премиер Никола Груевски се отказва от депутатския си имунитет.

От Народното събрание в Скопие потвърдиха, че Груевски е поискал да му бъде свален депутатския имунитет. Очаква се решението на Наказателния съд относно искането на Специалната прокуратура за налагането на мярката "задържане под стража" за Груевски във връзка с разследването "Титаник".

Партията на Заев е най-популярната в Македония

От Народното събрание в Скопие уточниха, че "Груевски е изпратил искането за отказ от имунитета си до Парламентарната комисия за мандатни въпроси". От парламента уточняват, че тази парламентарна комисия няма правно основание да взима решения по въпроса за свалянето на депутатския имунитет.

"Съгласно чл. 53 от правилника на НС Комисията взима решение след искане за задържане, което е предоставено от компетентния орган /съда - бел.ред./, което се изпраща до председателя на парламента, след което искането се изпраща до Комисията", се казва още в съобщението от парламента в Скопие.

Кой дърпа конците в "македонския сценарий"?

Според адвокат Александър Тортевски "Груевски иска да се откаже от депутатския имунитет, за да избегне разпитите в парламентарните комисии и да не отговаря пред медиите".
БГНЕС