Шпигел: Груевски е необходим на Европа за справянето с мигрантската криза
Шпигел: Груевски е необходим на Европа за справянето с мигрантската криза / БГНЕС, архив

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, чиято партия спечели неотдавнашните парламентарни избори в Република Македония и получи мандат за съставяне на правителство, е необходим на Европа за "справяне с мигрантската криза". Това се казва в статия на германското издание "Шпигел", което анализира политическата ситуация в страните от Западните Балкани.

Подробно е разгледана личността на сръбския премиер Александър Вучич. "Той се представя като голям привърженик на Европейския съюз. Периодично обсипва германския канцлер Ангела Меркел с жестове на любов, в които хвали нейния хуманизъм и демократично поведение. Бившият министър на пропагандата на диктатора Слободан Милошевич е горещ привърженик на помиряването в Западните Балкани", пише "Шпигел".

Но Вучич има и друга страна, притиска опозицията и ограничава свободата на медиите, които са изпълнени с латентни, но много сериозни заплахи към неговите противници. "За това не трябва да се учудваме, че в неговите очи определянето на клането в Сребреница като геноцид е антисръбска пропаганда", отбелязва изданието.

Вучич управлява Сърбия така, както само Милошевич преди него е правил. Той е един от най-ярките примери за авторитарен, популистки и националистически лидер в един регион, който в новите условия на европейска и световна политика все повече се отклонява от пътя на демокрацията и правовата държава, констатира "Шпигел".

От Сърбия се очаква също така да нормализира отношенията си с Косово, което трябва да бъде договорено от Вучич и Хашим Тачи.

За черногорския лидер Мило Джуканович се посочва, че води страната си към НАТО и се смята за гарант на стабилността, въпреки че управлява родината си като частна компания заедно със семейството и своите съдружници престъпници.

Германски официални лица предупреждават, че „недостатъчната интеграция на Западните Балкани в Европа може да бъде много опасно, не са достатъчни само от време на време да се провежда по някоя и друга среща на върха, в която да се обявяват добри намерения“, пише още изданието.

Източник: БГНЕС