Манастирът „Св. Богородица Ипсени“ е обхванат от пожара, който бушува вече трети ден на гръцкия остров Родос.

Пожарникари са се опитали да изведат монахините, но те не са напуснали обителта навреме. Заповед за евакуацията им е издадена още сутринта, тъй като манастирът е в гориста местност, по пътя на разпространението на стихията. За тази цел в манастира е пристигнал началникът на пожарната служба на Родос, но монахините са се забавили с извеждането. В резултат всички са блокирани в манастира и сега нямат възможност да излязат. Държавната телевизия ЕРТ съобщи, че с тях има постоянна връзка, засега хората са в безопасност и са се укрили в новия манастирски храм, където има подземие.

В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица, която е покровителка на остров Родос.

Властите съобщиха, че са преместили на безопасно място 30 000 души, застрашени от горските пожари, включително 2000 души, които е трябвало да бъдат изведени от плажовете. Джордж Хаджимаркос, областен управител на Южно Егейско море, заяви пред телевизия Skai, че операцията, която все още продължава, е била затруднена от пожарите, които са прекъснали достъпа до някои пътища. Туристите и някои местни жители са били отведени до спортни зали, училища и хотелски конферентни центрове на острова, където ще останат да пренощуват, докато пожарникарите се борят с огъня.

"Горските пожари в Родос предизвикаха най-голямата гръцка евакуационна операция", каза гръцката полиция пред АФП. "Трябваше да евакуираме район от 30 000 души. Всичко, слава Богу, мина гладко. Всички, особено туристите, следваха това, което наредихме", каза Констанция Димоглиду, говорител на гръцката полиция. 

Освен това три пътнически ферибота са акостирали на пристанището на Родос, за да настанят спасените, съобщи Атинската информационна агенция. Членовете на бреговата охрана, въоръжените сили и служителите на местната власт използваха десетки автобуси, за да помогнат за извеждането на хората далеч от пожарите, заяви представителят на община Родос Терис Хатзиоану.

 
БГНЕС