/ БГНЕС
Горските пожари в западната част на гръцката област Атика, които изпепелиха 3472 хектара площи, включително застроени терени, къщи, предприятия, стопанства и пр., са овладени в голяма степен, предаде Ройтерс.

Нова гореща вълна се задава в страната днес.

Пожарът, западно от столицата Атина, който предизвика масова евакуация по-рано през седмицата, е бил локализиран, каза представител на пожарната. Пожарникари и самолети за гасене на пожари продължават да са на място в случай на възобновяване на пламъците.

Светът е на път да преживее най-горещия си юли

Най-малко 66 нови пожара са се разразили вчера в Гърция, като голяма част от тях са потушени, съобщиха медии, позовавайки се на гръцката служба за гражданска защита и пожарната.

След искането на Гърция за задействане на механизма за гражданска защита на Европейския съюз много страни се притекоха на помощ на страната. В борбата с огъня участват четири самолета, изпратени от Италия и Франция, а екипи от Румъния, Полша и Словакия се включиха в гасенето на място. Израел също съобщи, че ще изпрати два противопожарни самолета в подкрепа на усилията на Гърция, които ще останат там толкова дълго, колкото е необходимо.

Атмосферните условия в страната не благоприятстват подобряването на ситуацията с горските пожари. Жегата и липсата на дъжд в последно време засилиха сушата, а днес в Гърция се очаква да започне нова гореща вълна.

Прогнозите са температурите да се повишат до 40 градуса в някои райони, а в петък и до 44 градуса.

Пожарите са често срещано явление в Гърция, но по-горещото, сухо и ветровито лято превърна Средиземноморието в гореща точка за пожари в последните години, отбелязва Ройтерс.
Мина Димитрова, Симона-Алекс Михалева/БТА