Модулът за гасене на горски пожари замина за Гърция. Българските огнеборци ще помагат на гръцките си колеги в овладяване на възникналите големи пожари в страната.

БТА

Директорът на националната пожарна гл. комисар Александър Джартов се срещна с екипа и проведе инструктаж. Групата се състои от 50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване.
Модулът ще окаже подкрепа на гръцките огнеборци за справяне с големите пожари в страната. Помощта е организирана по Механизма за гражданска защита на ЕС.

Боговете са разгневени: Гърция издъхва под пламъците на летните пожари (ГАЛЕРИЯ)

Александър Джартов заяви, че със заминаването на екипите ден, българските огнеборци в Гърция вече ще са 70. Изпратеният преди дни екип вчера реагирал на пожар от сухи треви и ниска растителност.

БТА

Българските огнеборци остават локализирани около Солун, където се очаква негативна прогноза заради горещото време.

Овладяха пожарите в област Атика, изпепелили хиляди хектара, но се задава нова гореща вълна в Гърция

В Гърция в момента има екипи от Румъния, Словакия и Полша, а самолети за гасене са изпратили Франция и Италия, посочи Джартов. По думите му у нас остават по около 1000 пожарникари на дежурство за цялата страна.

БТА

Следващата седмица за Турция заминава помощ в подкрепа на пострадалите от  земетресения. В нея са включени електрически генератори, постелъчни материали и дрехи.