Фолксваген
Фолксваген / iStock/Getty Images
Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ (Volkswagen) беше глобен 196, 5 милиона канадски долара (135 милиона евро) от съд в Торонто, след като се призна за виновен по 58 обвинения в нарушение на канадските закони за околната среда в световния скандал с манипулирането на данните за дизеловите емисии на негови коли, предадоха Франс прес и ДПА.

Компанията беше обвинена през декември м.г. от канадските власти, че в периода между 2008 и 2015 г. е внесъл в страната близо 128 000 автомобила, които са нарушавали местните норми за емисии отработени газове.

И тази година Германия не успя да преоборудва старите си дизелови автомобили


Съдът валидира постигнато извънсъдебно споразумение за това равнище на глобата между автомобилостроителя и канадското правителство.
 


През 2015 г. Фолксваген призна, че е оборудвал близо 11 милиона от автомобилите си със софтуер, подаващ неверни данни за количеството емисии отработени газове на дизеловите им двигатели, с което се е създавало лъжливото впечатление, че тези коли са по-екологични, отколкото са били в действителност.

Германската прокуратура претърсва офисите на Volkswagen

До момента скандалът е струвал на "Фолксваген" над 30 милиарда евро в съдебни разноски, глоби и обезщетения в редица страни, главно в САЩ.
БТА