/ Thinkstock/Getty Images
Турция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато е управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС", каза Габриел в интервю за германския в. "Билд".

Меркел: Преговорите за митнически съюз на ЕС с Турция не могат да продължат

"Това е така не защото не я искаме, а защото турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, за което се застъпва Европа", заяви той. Габриел предложи Ердоган да предприеме стъпки за прекратяване на преговорите за членство на Турция, тъй като при сегашното положение е малко вероятно те да доведат до положителен резултат.

Турция рискува замразяване на преговорите за присъединяване към ЕС

"Турция, която ограничава свободата на словото, хвърля невинни хора в затвора и потиска опозицията, не може да стане част от ЕС", заяви Габриел. "И президентът на Турция знае това. Мисля, че и той самият не го иска, не приема сериозно преговорите за присъединяване", каза министърът.

Връщане на смъртното наказание в Турция ще затвори пътя й към Европа

Габриел обаче заяви, че ЕС няма да прекрати преговорите. "Нека Ердоган сам го направи, не искам да му помагам за поредната провокация", каза министърът. Според Габриел "Турция е голяма и ще съществува и след Ердоган".

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

"Ние нямаме проблем с Турция, нямаме проблем с турците, а имаме проблем със сегашното правителство и провежданата от президента политика", заяви Габриел.
 
БТА