Връщане на смъртното наказание в Турция ще затвори пътя й към Европа

/ БГНЕС, архив
Европейският съюз трябва да продължи преговорите по присъединяване с Турция, но едно връщане на смъртното наказание несъмнено ще сложи край на процеса. Това заяви в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Ройтерс.
 
Ердоган: Ще бъде по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция

Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. в рамките на кампанията за членство в ЕС. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза обаче, че ще одобри връщането му, ако парламентът одобри такава мярка или ако тя е подкрепена на референдум.
 
В Берлин, на дебат със студенти за бъдещето на Европа, Жан-Клод Юнкер каза, че е против спирането на преговорите с Турция сега. Според Юнкер европейските представители трябва да продължат да опитват да убедят Турция, че е в неин собствен интерес да се реформира и да се движи към ЕС, вместо да обръща гръб на Европа и нейните ценности.
 
Ердоган настоява връщането на смъртното наказание да влезе в дневния ред на парламента

"Не зная дали Турция някога ще стане членка", призна Жан-Клод Юнкер.
 
Той посочи, че в дълъг разговор с Ердоган неотдавна е дал ясно да се разбере, че връщането на смъртното наказание ще бъде "червена линия" в преговорите по присъединяване.

Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция 

Миналата седмица Ердоган се срещна в Брюксел с Юнкер и с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. След разговорите турският президент съобщи, че е получил нова едногодишна програма за подновяване на връзките.
 
БТА