Ердоган настоява връщането на смъртното наказание да влезе в дневния ред на парламента
Ердоган настоява връщането на смъртното наказание да влезе в дневния ред на парламента / Guliver/Getty Images

Опитът за преврат от 15 юли изведе на преден план дискусията за смъртното наказание, въпросът трябва да влезе в дневния ред на парламента, заяви турският президент Реджеп Ердоган и припомни готовността си да одобри подобно решение.

По време на откриване на нови корпуси на института за социално осигуряване в Истанбул той подчерта, че не държавата инициира връщането на екзекуциите за престъпниците, а това е волята на народа, с която парламентът е длъжен да се съобрази.

Анкара вече не е категорична за връщане на смъртното наказание

"Престъпленията срещу държавата не могат да бъдат помилвани. Само децата и съпрузите могат да прощават, никой друг няма такова право, нито пък да диктува решенията им, Джордж или Ханс нямат право да се намесват или да коментират. Да си гледат работата, в две от три държави по света има смъртни присъди. Какво от това, че в ЕС няма, може и да няма. Може ли да се синхронизира онова, което е в Европа с това, което е у нас, не може, не става", заяви Ердоган.

Той се обърна към критиците на военните операции на Турция в Сирия и ги нарече глухи слепци, неразбиращи каузата.

Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците

Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция

"Родината ни е отвоювана с кръвта на мъчениците. Ние няма да позволим изграждането на нова държава в Северна Сирия. Свободната сирийска армия не е терористична организация, а опозиция. След 20 януари Америка ще има ново управление, с него ще направим анализ и оценка на региона", посочи президентът.

Той уточни, че до момента от Алепо са изведени 45 000 местни жители и ако се налага, те ще бъдат приети в Турция, а следващата цел са Мунбич и Ракка.

Източник: БГНЕС