Турция Европа ЕС
Турция Европа ЕС / Thinkstock/Getty Images
Евродепутатите призоваха за незабавно спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционната реформа остане непроменена, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Мъж удари студентка в Истанбул, не одобрявал облеклото ѝ (ВИДЕО)

Евродепутатите изразиха загриженост за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията. Те остро осъдиха заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. Това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни

Евродепутатите призоваха Комисията и държавите членки незабавно да спрат официално преговорите за присъединяването на Турция, ако пакетът за конституционна реформа бъде приет непроменен.

Ердоган vs. Ататюрк

Проектът на резолюцията, приета с 477 гласа „за“ срещу 64 „против“, 97 „въздържал се“, признава значимостта на добрите отношения между ЕС и Турция. Това е от основно значение за справяне с общите предизвикателства като миграцията, сигурността и тероризма.