/ Thinkstock/Getty Images
Скандал се разрази в Турция, след като млад мъж нападна студентка в автобус в Истанбул, защото по време на религиозния празник Рамадан момичето било с къси панталони.

Нова Турция: изваждайте забрадките!

Инцидентът, който е заснет на видео и качен в интернет, предизвика гневни реакции.

Кадрите показват как 21-годишната студентка Асена Саглам понася удар по лицето от седящия зад нея мъж, който преди това я наскърбявал вербално заради шортите ѝ.
Той я ударил, докато минавал покрай нея, за да слезе през вратата в средата на автобуса. Студентката скочила, двамата се сдърпали пред отворената врата, но мъжът я бутнал назад и слязъл.

Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни

По-късно нападателят е бил задържан, но след разпит е освободен.

Освобождаването на нападателя също предизвика бурни реакции. Заради широкия отзвук полицията издаде заповед за повторен арест на провинилия се, но все още не е ясно дали той наистина е арестуван.

Турски вицепремиер: Жените да не се смеят на глас

Студентката разказа пред „Хюриет дейли“, че в момента, в който седнала в автобуса, мъжът започнал да я напада устно, да ѝ казва, че трябва да се облича съобразно Рамадана и трябва да се засрами от облеклото си.

За да не го слуша, тя си сложила слушалките, но тогава той станал и я ударил толкова силно, че долната част на челюстта ѝ се ударила в стъклото на прозореца.

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

Противниците на президента Реджеп Ердоган го обвиняват, че извършва пълзяща ислямизация на Турция, подкопаваща светските принципи на държавата, включително и правата на жените, въведени от създателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Ердоган vs. Ататюрк

На свой ред властта контрира, че разрешението жените да носят забрадки в университетите, училищата и дори в армията не нарушава правата на жените да се обличат както искат.

При подобен случай миналата година нападателят бе изправен пред съд, делото продължава и той може да бъде осъден на 9 години затвор, ако съдът признае вината му.

Вижте повече тук

И още по темата с правата на жените в Турция:

Да те застрелят, защото искаш развод

Жено, ти да мълчиш!

Искат ли турските жени да си знаят мястото?
БГНЕС