Турция налага ограничения за интимност при сгодените
Турция налага ограничения за интимност при сгодените / ThinkStock/Getty Images

Висшият съвет при турското Министерство на вероизповеданията издаде фетва със строги ограничения за отношенията между сгодените двойки, предаде БГНЕС.

Според указанието, през периода преди официалното бракосъчетание трябва да се спазва мярката за неприкосновеността на личния живот на всяка от страните, допустима е единствено размяната на подаръци.

Нова Турция: изваждайте забрадките!

Поведението на младите в никакъв случай не трябва да включва флирт, интимни отношения, усамотяване, държане за ръце и всичко онова, което е в противоречие с исляма и би дало повод за клюки, се посочва в документа, публикуван в интернет-платформата на органа, цитиран във в."Джумхуриет".

Как „Бащата на турците" промени представите за исляма през XX век?

Вменява се ангажимент на родителите да не допускат прекомерна близост на двойките преди брака, да внимават за религиозната обвързаност и спазването на каноните на ислямското право, особено в частта за задълженията на съпруга, касаещи пари, имущества и издръжка, които той е длъжен да осигури на жена си.

Според висшия орган всичко това днес не се зачита при младите семейства. Не се спазва и задължението за религиозна брачна церемония преди гражданския брак.

Източник: БГНЕС