Нова Турция: изваждайте забрадките!
Нова Турция: изваждайте забрадките! / ThinkStock/Getty Images

Със забрадка в университета или на заседание на кабинета - в Турция на Ердоган това отдавна е възможно. Сега една снимка на първата забрадена съдийка разбуни турското общество. Клатят ли се устоите на светската държава?

Това е един от най-щастливите дни в живота на Елиф Кавакчъ. "Тази снимка е символ на дългите години борба и сълзите на милиони турски жени със забрадки, дискриминирани десетилетия наред. Тази снимка показва колко много е напреднала Турция", казва за ДВ модната дизайнерка на мюсюлманско облекло. Кавакчъ е публикувала в Туитър снимката на неизвестна съдийка със забрадка и с това е предизвикала бурен дебат.

Пет мита за мюсюлманите

Семейството на Елиф Кавакчъ е застъпник за борбата на мюсюлманските жени за равноправие и обществено признание в Турция. Сестрата на Елиф, Мерве Кавакчъ, стана първата депутатка в Турция, която се появи в парламента със забрадка. Това се случи през 1999 година и завърши с фиаско за депутатката от "Партията на благоденствието" - отказано ѝ беше да положи клетва и трябваше да напусне парламента след яростните протести на депутатите.

Оттогава изтече много вода. "Партията на благоденствието" вече не съществува, а нейната наследничка - Партията на справедливостта и развитието (ПСР) - управлява Турция от 2002 година насам, налагайки консервативния начин на живот.

Краят на основните ценности

Ердем Еврен от Центъра за съвременен Ориент в Берлин смята, че тази политика разрушава традицията на "републиканските ценности" на кемалисткия елит. Тези традиции определяха облика на Турция до края на 90-те години, когато на религията се гледаше като на нещо лично, а религиозните символи на "републиканския гражданин" не трябваше да се афишират на обществени места.

Как „Бащата на турците" промени представите за исляма през XX век?

Вместо да наложи разделение на държавата от религията, държавата установи контрол над религията. С тази задача беше натоварена Службата по религиозните въпроси. В продължение на дълги години тя определяше дори текстовете на петъчните молитви.

Според Ердем Еврен, именно твърдият подход спрямо консервативните слоеве от населението е една от главните причини за възхода на ислямистките движения и партии. "Жените със забрадки нямаха право нито да следват, нито да заемат държавни постове", казва той.

Забраната за носене на забрадки доведе до някои странни обичаи. Дълго време беше нещо обичайно студентките със забрадки да си слагат перуки, иначе не биваха допускани на територията на университета. Това се промени през 2008 година с т.нар. "демократичен пакет", гласуван от Партията на справедливостта и развитието. За първи път в историята на Турция беше разрешено на забулени жени да следват в държавните университети. Министърка със забрадка имаше и в служебното правителство, управлявало страната от юни до ноември.

Женско царство?

Значи ли това, че ПСР се застъпва за равнопоставеността между мъжете и жените? Не, твърди Герет Дженкинс от Института по сигурността и развитието в Истанбул: "Ръководството на ПСР счита, че жените са подчинени на мъжете. Вярно е, че имаше и жени-министри в кабинета на ПСР, но обикновено им даваха ресори, свързани със семейството и жените. На нещо повече те не можеха да се надяват", казва експертът.

Жено, ти да мълчиш!

Елиф Кавакчъ е на друго мнение: "Тази жена показва колко много е направила ПСР за демокрацията и равнопоставеността в турското общество. Снимката на тази съдийка го доказва. Това е демокрация! Живеем в една Нова Турция, която изобщо не може да се сравнява със старата държава", казва модната дизайнерка, живееща в САЩ. Някои я обвиняват, че има изкривена представа за реалното положение на жените в родината ѝ? И съвсем не без основание: в последния доклад на Световния икономически форум за равнопоставеността между половете Турция заема 122 място от 135 изследвани държави.